Polity Quiz-1

Polity-Quiz1-scaled.jpg

Q1) Which of the following statements are true?

i. The Indian Legislature was made bicameral for the first time under the Government of India Act, 1919.

ii. The Government of India Act, 1935, proposed to form a federation of India taking provinces and India States as unit.

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) None of the above

Ans: c

2. Which of the following are correctly paired:

a) Indian Councils Act, 1892 ————————- Principle of Election

b) Indian Councils Act, 1909————————–Responsible Government

c) Government of India Act, 1919——————–Provincial Autonomy

d) Government of India Act, 1935——————–Dyarchy in States

Ans. a.

Responsible Government and dyarchy in states were introduced by GoI Act, 1919. Provincial autonomy was proposed in GoI Act, 1935.

3. Partially responsible governments in provinces were established under which one of the following Acts?

a) The Government of India Act, 1919

b) The Government of India Act, 1935

c) Indian Council Act, 1909

d) Indian Council Act, 1892

Ans:  a. Dyarchy was introduced as a measure of partially responsible Government.

4. Communal electorates were first introduced in

a) The Government of India Act, 1919

b) The Government of India Act, 1935

c) Indian Council Act, 1909

d) Indian Council Act, 1892

Ans: c. The communal electorates for Muslims were first introduced in 1909. This was consequent to formation of Muslim League in 1905. They were extended to Sikhs and Christians in GoI Act, 1919.

5.  In the federation proposed by GoI Act, 1935, the residuary powers were given to the:

a) Federal  Legislature

b) Provincial legislature

c) Governor General

d) Provincial Governor

Ans: c

6.  Match the following

A. Morley Minto Reforms                                   1. Government of India Act, 1919

B. Montegue-Chelmsford report                         2. Indian Councils Act, 1909

C. Dominion Status demand                              3. Indian Councils Act, 1862

D. Rigid Centralisation                                       4. Nehru Committee report

a)  A2, B1, C4, D3

b)  A3, B1, C3, D4

c)  A1, B4, C2, D3

d)  A2, B1, C4, D3

Ans: d

7.  Which of the following were known as Devolution Rules?

a) The Government of India Act, 1919

b) The Government of India Act, 1935

c) Indian Council Act, 1909

d) Indian Council Act, 1892

Ans: a

8.  Which of the following laid the foundation of the British Rule?

a) Pitt’s India Act, 1784

b) Regulating Act, 1773

c) Indian Council Act, 1861

d) Indian Council Act, 1892

Ans: b

9.  Which of the following Acts is regarded as a significant Constitutional landmark?

a) Charter Act, 1853

b) Indian Council Act, 1861

c) Indian Council Act, 1892

d) Government of India Act, 1919.

Ans. a

10.  Match the following

A. Portfolio system, budget and Ordinance                  1. Government of India Act, 1919

B. Legislature and executive functions separated        2. Indian Councils Act, 1892

C. Bicameralism, speaker post and direct election       3. Indian Councils Act, 1861

D. Discussion on budget                                               4. Charter Act, 1853

a)  A3, B4, C1, D2

b)  A3, B1, C3, D4

c)  A1, B4, C2, D3

d)  A2, B1, C4, D3

Ans. a

11. Which of the following provisions of Constitution of India were given affect on 26 November, 1949?

1. Citizenship

2. Emergency provisions

3. Elections

4. Federal System

a) Only 1

b) 2 and 3

c) 1 and 4

d) 1 and 3

Ans: d

12. Who was the Chairman of States Committee in Constituent Assembly?

a) Dr. B.R. Ambedkar

b) Jawahar Lal Nehru

c) Dr. Rajendra Prasad

d) Sardar Patel

Ans.b

13.  The members of Constituent Assembly were :

a) Directly elected

b) Nominated by governor General

c) Nominated by British Government in London

d) Elected by Legislatures of various provinces and nominated by rulers of the princely states.

Ans. d

14.

Which of the following is true:

1.  Dr. Sachhidananda Sinha was elected as Provisional president of Constituent Assembly.

2.  H.C. Mukherjee was elected as Vice President of the Constituent Assembly.

a) I only

b) 2 only

c) 1 and 2

d) None of the above

Ans. c

15. Who introduced the ‘objective resolution’ in the Constituent Assembly?

a) B.N. Rao

b) B.R. Ambedkar

c) Jawahar Lal Nehru

d)  Rajendra Prasad

Ans:c

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top