Polity Quiz-1

Polity-Quiz1-scaled.jpg

Q1) Which of the following statements are true?

i. The Indian Legislature was made bicameral for the first time under the Government of India Act, 1919.

ii. The Government of India Act, 1935, proposed to form a federation of India taking provinces and India States as unit.

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) None of the above

Ans: c

2. Which of the following are correctly paired:

a) Indian Councils Act, 1892 ————————- Principle of Election

b) Indian Councils Act, 1909————————–Responsible Government

c) Government of India Act, 1919——————–Provincial Autonomy

d) Government of India Act, 1935——————–Dyarchy in States

Ans. a.

Responsible Government and dyarchy in states were introduced by GoI Act, 1919. Provincial autonomy was proposed in GoI Act, 1935.

3. Partially responsible governments in provinces were established under which one of the following Acts?

a) The Government of India Act, 1919

b) The Government of India Act, 1935

c) Indian Council Act, 1909

d) Indian Council Act, 1892

Ans:  a. Dyarchy was introduced as a measure of partially responsible Government.

4. Communal electorates were first introduced in

a) The Government of India Act, 1919

b) The Government of India Act, 1935

c) Indian Council Act, 1909

d) Indian Council Act, 1892

Ans: c. The communal electorates for Muslims were first introduced in 1909. This was consequent to formation of Muslim League in 1905. They were extended to Sikhs and Christians in GoI Act, 1919.

5.  In the federation proposed by GoI Act, 1935, the residuary powers were given to the:

a) Federal  Legislature

b) Provincial legislature

c) Governor General

d) Provincial Governor

Ans: c

6.  Match the following

A. Morley Minto Reforms                                   1. Government of India Act, 1919

B. Montegue-Chelmsford report                         2. Indian Councils Act, 1909

C. Dominion Status demand                              3. Indian Councils Act, 1862

D. Rigid Centralisation                                       4. Nehru Committee report

a)  A2, B1, C4, D3

b)  A3, B1, C3, D4

c)  A1, B4, C2, D3

d)  A2, B1, C4, D3

Ans: d

7.  Which of the following were known as Devolution Rules?

a) The Government of India Act, 1919

b) The Government of India Act, 1935

c) Indian Council Act, 1909

d) Indian Council Act, 1892

Ans: a

8.  Which of the following laid the foundation of the British Rule?

a) Pitt’s India Act, 1784

b) Regulating Act, 1773

c) Indian Council Act, 1861

d) Indian Council Act, 1892

Ans: b

9.  Which of the following Acts is regarded as a significant Constitutional landmark?

a) Charter Act, 1853

b) Indian Council Act, 1861

c) Indian Council Act, 1892

d) Government of India Act, 1919.

Ans. a

10.  Match the following

A. Portfolio system, budget and Ordinance                  1. Government of India Act, 1919

B. Legislature and executive functions separated        2. Indian Councils Act, 1892

C. Bicameralism, speaker post and direct election       3. Indian Councils Act, 1861

D. Discussion on budget                                               4. Charter Act, 1853

a)  A3, B4, C1, D2

b)  A3, B1, C3, D4

c)  A1, B4, C2, D3

d)  A2, B1, C4, D3

Ans. a

11. Which of the following provisions of Constitution of India were given affect on 26 November, 1949?

1. Citizenship

2. Emergency provisions

3. Elections

4. Federal System

a) Only 1

b) 2 and 3

c) 1 and 4

d) 1 and 3

Ans: d

12. Who was the Chairman of States Committee in Constituent Assembly?

a) Dr. B.R. Ambedkar

b) Jawahar Lal Nehru

c) Dr. Rajendra Prasad

d) Sardar Patel

Ans.b

13.  The members of Constituent Assembly were :

a) Directly elected

b) Nominated by governor General

c) Nominated by British Government in London

d) Elected by Legislatures of various provinces and nominated by rulers of the princely states.

Ans. d

14.

Which of the following is true:

1.  Dr. Sachhidananda Sinha was elected as Provisional president of Constituent Assembly.

2.  H.C. Mukherjee was elected as Vice President of the Constituent Assembly.

a) I only

b) 2 only

c) 1 and 2

d) None of the above

Ans. c

15. Who introduced the ‘objective resolution’ in the Constituent Assembly?

a) B.N. Rao

b) B.R. Ambedkar

c) Jawahar Lal Nehru

d)  Rajendra Prasad

Ans:c

 

Appointment of judges

Appointment-of-Judges.jpg

Appointment of judges in Supreme Court and High Court

 

Context

Tussle between judiciary and executive on recommendations of collegium (Judges to be appointed in SC and HC).

2. Constitutional provisions in appointment of judges of SC and HC.

  • Article 124: Judges of SC to be appointed by President by warrant under his hand and seal after consultation with such of Judges of Supreme Court and High Courts in the States as the President may deem necessary. In the case of appointment of a Judge other than the Chief Justice, the Chief Justice of India shall always be consulted.
  • Article 217: Judges of a High Court to be appointed by the President by warrant under his hand and seal after consultation with the Chief Justice of India, the Governor of the State, and, in the case of appointment of a Judge other than the chief Justice, the chief Justice of the High court.

3.  Supreme Court judgments on the issue- Three Judges case

The Supreme Court evolved the principal of judicial primacy so ensure that judiciary itself will have the final say in appointment of judges in Supreme Court and High Court. The three cases are S. P. Gupta v. Union of India – 1981 (First Judges case), Supreme Court Advocates-on Record Association vs Union of India – 1993 (Second Judges Case) and Special Presidential Reference (Third Judges case). The Supreme Court ensured the primacy of judiciary in judges’ appointment by declaring that:

  • The word ‘consultation’ in Article 124 and 217 meant ‘concurrence’.
  • The opinion of Chief Justice would not be his singular opinion but the opinion of a collegium of CJI and 4 senior most judges of Supreme Court in case of appointments and transfers.

4.  Present System

  1. Collegium recommends names to Government for appointment.
  2. The Law Ministry examines the recommendation and clears appointments for necessary action through proper channel by the President. It may send the names back to collegium for re-consideration too.
  3. The appointments are made when both collegium and Government are in agreement over the names.

5.   Issues

  • No timeline for clearing or sending the names back resulting in judicial vacancies and large pendency of cases.
  • Opaqueness in judiciary over appointment process.
  • Judges are appointing themselves; hence there is conflict of interest. Popularly known as uncle-brother syndrome in Indian Judiciary.

6. Solutions

  • Glastnost (openness) and perestroika (reconstruction) in Judiciary : Reforms in appointment system by an independent Judicial appointment Commission as envisaged by National Judicial Appointments Commission Act, 2014 which was struck down by SC.
  • Fixed timelines for clearing the names for appointments of Judges or rejection of names and recording the reasons in writing.
  • Open application system for filling up posts of Judges allowing all eligible candidates to apply for posts of Judges.

Current Affairs Quiz-1

CA-Quiz-1-scaled.jpg

Q1. The report ‘South Asia Economic Focus’ is published by which of the following?

a) World Bank

b) IMF

c) OECD

d) UNCTAD

Ans: a) World Bank in its recent report South Asia Economic Focus has revised its projection for India growth to be 6% from 7.5 for FY 2020.

Q2. Which if the following statement is true?

i) RCEP is a regional trade partnership envisaged comprising of ASEAN and India, China, Australia, New Zealand and South Korea.

ii) The recent 9th Intersessional Ministerial Meeting of RCEP was held in Bangkok, thailand in October, 2019.

iii) The concept of RCEP was first proposed in ASEAN meeting in November, 2011 in Combodia.

a) Statements i and ii are true

b) Statements i, ii and iii are true

c) Statements i and iii are true

d) Statements ii and iii are true

Ans. b) Statements i, ii and iii are true

Q3. Which of the following city is judged the cleanest city in Swachh Sarvekshan, 2019 awards?

a) Bhopal

b) Mysore

c) Vishakhapatnam

d) Indore

Ans: d) Indore

Q4. Which district is judged the best district in Swachh Sarvekshan Grameen 2019, conducted by Jal Shakti Ministry?

a) Pedapalli

b) Jaiselmer

c) Pune

d) Ahmedabad

Ans. a) Pedapalli in telangana

Q5. The terms Wuhan Spirit and Chennai connect are used in connection to which of the following?

a) PM Modi and Chinese President Xi Jinping informal summits.

b) Indo-Japan economic collboration in bullet train.

c) Sister City connect between Chennai and Wuhan

d) Industrial corridor establishments between Wuhan and Chennai.

Ans. a) PM Modi and Chinese President Xi Jinping informal summits.

Q6. Which of the following banks have been placed under withdrawal caps by RBI recently?

a) Punjab National Bank

b) Punjab and Maharashtra Cooperative Bank

c) Indian Overseas bank

d) Punjab and Sindh bank

Ans. b) Punjab and Maharashtra Cooperative Bank

Q7. Which of the following are correct?

i) Ministry of Rural development has launched a mobile app mHariyali.

ii) It is aimed to  encourage public participation in planting trees and other green drives.

iii) It is part of activities to promote ease of living by MoRD in 103 government colonies.

a) Statement i only

b) Statement ii only

c) Statement i and ii

d) Statement  i, ii and iii

Ans. b) Statement  ii only
Ministry of Housing and Urban Affairs has launched the app M-Hariyali as part of its activities to promote ease of living by MoRD in 103 government colonies.

Q8. NISHTHA– is a programme launched by MHRD related to

a) Teachers training programme

b) Students nutrition and health outcomes

c) Fund disbursal management system for schools and colleges

d) UGC program for inviting guest faculty in universities

Ans. a) Launched recently by MHRD

Q9. Which of the following pairs is correctly matched-

i. Hand in Hand———India China joint military exercise

ii. Dharma Guardian— India- US

iii. Yudh Abhyas———India-Japan

iv. Garuda—————–India-France

a) i and ii

b) i,ii and iii

c) i and iii

d)i and iv

Ans. d) i and iv. Dharma Guardian is India Japan military exercise and Yudh Abhyas is an Indo-US joint military exercise.

Q10. World Bank in its recent report South Asia Economic Focus has revised its projection from 7.5% for India growth for FY 2020 to be ?

a. 7%

b. 6.5%

c. 6%

d. 5.5%

Ans. c) 6% World Bank in its recent report South Asia Economic Focus has revised its projection for India growth to be 6% from 7.5 for FY 2020

Daily Current Affairs – 13 March 2020

Daily Current Affairs – 13 March 2020

Daily Current Affairs :- Current Affairs section is the most important part of almost every competitive exam whether be it SSC, Banking , Insurance or State PCS examination. In this post candidates will find the important national and international news from the exam point of view. These news are incorporated from different sources like The Hindu newspaper , The Indian express and Press information Bureau (PIB).Here, is the current affairs for 17 January 2020.


National News

 


International News

 


BANKING & FINANCE

 


Summit & Conference

 


Appointment

 


Award

 


Science & Technology

 

scroll to top