Current Affairs Quiz-1

CA-Quiz-1-scaled.jpg

Q1. The report ‘South Asia Economic Focus’ is published by which of the following?

a) World Bank

b) IMF

c) OECD

d) UNCTAD

Ans: a) World Bank in its recent report South Asia Economic Focus has revised its projection for India growth to be 6% from 7.5 for FY 2020.

Q2. Which if the following statement is true?

i) RCEP is a regional trade partnership envisaged comprising of ASEAN and India, China, Australia, New Zealand and South Korea.

ii) The recent 9th Intersessional Ministerial Meeting of RCEP was held in Bangkok, thailand in October, 2019.

iii) The concept of RCEP was first proposed in ASEAN meeting in November, 2011 in Combodia.

a) Statements i and ii are true

b) Statements i, ii and iii are true

c) Statements i and iii are true

d) Statements ii and iii are true

Ans. b) Statements i, ii and iii are true

Q3. Which of the following city is judged the cleanest city in Swachh Sarvekshan, 2019 awards?

a) Bhopal

b) Mysore

c) Vishakhapatnam

d) Indore

Ans: d) Indore

Q4. Which district is judged the best district in Swachh Sarvekshan Grameen 2019, conducted by Jal Shakti Ministry?

a) Pedapalli

b) Jaiselmer

c) Pune

d) Ahmedabad

Ans. a) Pedapalli in telangana

Q5. The terms Wuhan Spirit and Chennai connect are used in connection to which of the following?

a) PM Modi and Chinese President Xi Jinping informal summits.

b) Indo-Japan economic collboration in bullet train.

c) Sister City connect between Chennai and Wuhan

d) Industrial corridor establishments between Wuhan and Chennai.

Ans. a) PM Modi and Chinese President Xi Jinping informal summits.

Q6. Which of the following banks have been placed under withdrawal caps by RBI recently?

a) Punjab National Bank

b) Punjab and Maharashtra Cooperative Bank

c) Indian Overseas bank

d) Punjab and Sindh bank

Ans. b) Punjab and Maharashtra Cooperative Bank

Q7. Which of the following are correct?

i) Ministry of Rural development has launched a mobile app mHariyali.

ii) It is aimed to  encourage public participation in planting trees and other green drives.

iii) It is part of activities to promote ease of living by MoRD in 103 government colonies.

a) Statement i only

b) Statement ii only

c) Statement i and ii

d) Statement  i, ii and iii

Ans. b) Statement  ii only
Ministry of Housing and Urban Affairs has launched the app M-Hariyali as part of its activities to promote ease of living by MoRD in 103 government colonies.

Q8. NISHTHA– is a programme launched by MHRD related to

a) Teachers training programme

b) Students nutrition and health outcomes

c) Fund disbursal management system for schools and colleges

d) UGC program for inviting guest faculty in universities

Ans. a) Launched recently by MHRD

Q9. Which of the following pairs is correctly matched-

i. Hand in Hand———India China joint military exercise

ii. Dharma Guardian— India- US

iii. Yudh Abhyas———India-Japan

iv. Garuda—————–India-France

a) i and ii

b) i,ii and iii

c) i and iii

d)i and iv

Ans. d) i and iv. Dharma Guardian is India Japan military exercise and Yudh Abhyas is an Indo-US joint military exercise.

Q10. World Bank in its recent report South Asia Economic Focus has revised its projection from 7.5% for India growth for FY 2020 to be ?

a. 7%

b. 6.5%

c. 6%

d. 5.5%

Ans. c) 6% World Bank in its recent report South Asia Economic Focus has revised its projection for India growth to be 6% from 7.5 for FY 2020

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top